Moving you forward
0174 350 350Contact

13 juni 2023 | BLOG

Businesspartner Vodafone: IoT is gamechanger voor bedrijven

Internet of Things (IoT) wordt steeds populairder bij organisaties. Niet zo vreemd, want het kan je interessante nieuwe verdienmodellen opleveren en veel tijd (en dus kosten) besparen. Maar liefst 76 procent van de organisaties die zijn gestart met een IoT-project geven aan dat deze technologie nu voor hen bedrijfskritisch is. IoT is dus een echte gamechanger. Door de afnemende kosten, beschikbare IoT-netwerken en de ontwikkeling van geavanceerde apparaten is IoT geen ver-van-je-bedshow meer. Je hebt er wél een IoT-mindset voor nodig. Sven van de Loosdrecht, solution sales specialist bij onze businesspartner Vodafone, vertelt je hier meer over. 

Het maximale uit je organisatie

en je medewerkers halen

Connectiviteit met slimme IoT-technologie

Onlangs is Vodafone voor de negende (!) keer uitgeroepen tot leider in het 2023 Gartner® Magic Quadrant™ voor Managed IoT Connectivity Services, Worldwide. “We bieden met verschillende netwerken de connectiviteit die nodig is voor IoT-toepassingen”, vertelt Sven. “Zo is LTE-M een verbinding die is gericht op het versturen van kleine hoeveelheden data op een energiezuinige manier. Hiermee kunnen we bewegende objecten realtime monitoren.” 

Sven: “Ons andere netwerk, NB-IoT, is meer geschikt voor statische apparaten. Die apparaten bevinden zich vaak op lastig bereikbare plaatsen en kunnen tot wel tien jaar mee op dezelfde batterij. Ze zijn namelijk alleen actief als er data moet worden verstuurd.” Zie het voorbeeld van de akkerbouwer hieronder. “Tot slot, hebben we natuurlijk nog de 4G- en 5G-oplossingen, die vooral geschikt zijn als er veel data bij komt kijken, denk aan beveiligingscamera’s.” Stuk voor stuk veilige netwerken met een groot bereik om je IoT-oplossingen zo effectief mogelijk in te zetten.

IoT-toepassingen in de praktijk

Er zijn tal van voorbeelden van IoT-toepassingen. Sven: “Wat nu populair is, zijn toepassingen voor energie om te verduurzamen en kosten te besparen. Zoals bij de kassen in het Westland. Hier is goede verlichting en een gecontroleerde klimaatbeheersing van belang voor de groei van de producten. IoT helpt bijvoorbeeld om de luchtvochtigheid op peil te houden, op het juiste moment te sproeien en op tijd de daken te sluiten. Ook kunnen we met camera's de kleur van bijvoorbeeld tomaten in de gaten houden, om het juiste moment van oogsten te bepalen.”

“Een ander voorbeeld is die van een akkerbouwer die meerdere nepaardappelen met een IoT-sensor pootte”, gaat Sven verder. “Deze sensor houdt de vochtigheid en temperatuur van de grond in de gaten en levert data op die de boer kan gebruiken om zijn bemesting en bewatering te optimaliseren. Hierdoor hoeft hij niet dagelijks de grond te inspecteren en kan hij efficiënter werken, waardoor hij tijd overhoudt. Bovendien kan de sproeimachine nu zelfstandig werken, waardoor er minder water wordt verspild en kosten worden bespaard.” 

Benodigd: een IoT-mindset

IoT biedt vele mogelijkheden voor bedrijven om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en klantgerichte oplossingen te bieden. “Maar daar is wel een bepaalde mindset voor nodig”, heeft Sven ontdekt. “Niet alleen van de klant, maar ook van ons als leverancier. Vaak weten klanten niet waar ze naar op zoek zijn. Als leverancier voor koffiebonen, kun je sensoren in het apparaat bouwen en op tijd nieuwe koffiebonen leveren. De klant blij, want die komt niet zonder koffie te zitten én jij als leverancier blij door continue business.”

“Maar meestal gaat het om de minder voor de hand liggende oplossingen die waarde kunnen toevoegen”, vervolgt Sven. “De uitdaging ligt in het vinden van deze aanknopingspunten. IoT-technologie helpt vervolgens bij het verzamelen en analyseren van gegevens, waardoor bedrijven beter kunnen inspelen op de behoeften van hun klanten en nieuwe kansen kunnen creëren voor bedrijfsgroei en succes.”

Venéco en IoT

Er is een groeiende vraag naar IoT-oplossingen, omdat dit bedrijven kostenbesparingen, nieuwe verdienmodellen en betere klantenservice kan opleveren. Bij het toepassen van IoT komt wel meer kijken dan alleen connectiviteit. Er is hardware nodig (slimme apparatuur) en een platform om de data te kunnen verwerken. “Venéco levert bijvoorbeeld onze simkaarten voor onder andere IoT-apparaten”, geeft Sven aan. “Hierbij heeft Venéco de beschikking over een beheerportaal waarin al die simkaarten zichtbaar zijn. Zo kan Venéco als onze businesspartner haar klanten weer verder helpen in de richting van slimme IoT-oplossingen.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van IoT voor jouw bedrijf?

Met behulp van onze strategische businesspartners, zoals Vodafone, kun je hier daadwerkelijk mee aan de slag. Veilig en concreet. 

Lees meer over onze samenwerking met Vodafone