Moving you forward
0174 350 350Contact

Museum Panorama Mesdag

Ons partnerschap met Museum Panorama Mesdag: Steun aan het behoud van nationaal cultureel erfgoed 

Panorama’s waren in de negentiende eeuw, als voorloper van het theater, wereldwijd een populaire vorm van vermaak. Met de komst van theater, bioscoop en fotografie verdwenen ze uit het straatbeeld. Er zijn maar enkele bewaard gebleven, zoals het panorama van de kunstschilder Hendrik Willem Mesdag. Dat vind je nog terug in het Museum Panorama Mesdag waar wij en generaties na ons nog kunnen genieten van dit unieke werk.

Minke Schat, directeur van het museum, vertelt over wat het partnerschap met Venéco betekent voor het in stand houden van de nalatenschap van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag - Van Houten.

Uniek werk 

“Panorama’s werden vooral gemaakt door decoratieschilders en maar weinig door kunstenaars”, vertelt Minke. “Dit panorama werd door kunstschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) gemaakt en hij kreeg daarbij hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag van Houten (1834-1909) en drie andere beroemde schilders, zoals Bernard Blommers (1845-1914), Théophile de Bock (1851-1904) en George Breitner (1857-1923). Het is het grootste schilderij van Nederland met afmetingen van 14 meter hoog en een omtrek van 120 meter, geschilderd vanaf de Seinpostduin in Scheveningen. Wereldwijd zijn er nog maar enkele bewaard gebleven, waarvan dit panorama het oudste panorama ter wereld is in de originele behuizing. Het wordt al 141 jaar in stand gehouden voor de huidige generatie en de vele die nog volgen, zoals Mesdag wenste.”

In het museum wordt het verleden met het heden verbonden. Het kunstenaarsechtpaar was groot natuurliefhebber, ze vonden het belangrijk dat het publiek, via hun kunst, de natuur leerde kennen: dat de mens onderdeel is van de natuur en niet eigenaar. Minke: “Eigenlijk natuuractivisten avant la lettre. Een relevant thema waar we met het panorama en met de verhalen die we vertellen aandacht voor vragen.”

Betoverd door fantastisch panorama van Mesdag

Onze CEO Wilbert van Nederpelt draagt het museum en haar erfgoed een warm hart toe. Al van kinds af aan heeft hij goede herinneringen aan Museum Panorama Mesdag en het is mooi om ook zakelijk die verbinding te kunnen maken. Sinds 2019 is Venéco partner van het museum en helpen we hen vooruit met onze kennis en kunde op het vlak van ICT. Minke: “Ik geloof niet in sponsoring, maar juist in een partnerschap vanwege een wederzijdse meerwaarde. Bovendien is goede en veilige ICT ook voor een museum ontzettend belangrijk. Dit maakt dat Venéco een waardevolle partner voor ons is.”

ICT-infrastructuur op orde

Voor de museummedewerkers hebben we de moderne werkplek van A tot Z ingericht: van laptops en docking stations tot een wifinetwerk en VPN-verbinding. “We werken nu volledig in de cloud en alles is op orde wat betreft efficiënt en veilig werken”, geeft Minke aan. “Deze werkomgeving was nieuw voor ons en Venéco heeft iedereen goed op weg geholpen met praktische trainingen en online support. Verder denkt Venéco met ons mee als we er even niet uitkomen. Ze leveren wat ze beloven, inclusief uitstekende service. Zo zijn we verzekerd van een goede werking van onze ICT én goede digitale beveiliging.”

Digitalisering van het museum

Minke: “Naast de moderne werkplek is de hedendaagse klantreis een belangrijke drijfveer voor digitalisering. De klantreis is tegenwoordig hybride en we willen graag de online beleving laten aansluiten op het bezoek aan het museum. En andersom. Klanten bereiden zich thuis online voor, bekijken de website, bezoeken ons museum en kopen een catalogus of mooie kaart. Maar het is ook fijn dat het publiek digitaal kan nagenieten van het panorama, de collectie, tentoonstellingen of het ‘thuisatelier’. Om deze digitale en fysieke klantreis naadloos bij elkaar te brengen, is digitalisering en goede ICT onmisbaar voor ons museum.”

Venéco geniet van Museum Panorama Mesdag

“We delen graag ons erfgoed, de kunst en alle bijbehorende verhalen met Venéco”, vertelt Minke. “Zo heeft Venéco het kinderboek van het museum afgenomen voor haar personeelsleden, hebben we rondleidingen gegeven aan relaties van Venéco en diverse ontvangsten en vergaderingen georganiseerd, en is er exclusief gedineerd in het museum met uitzicht op het panorama. Zo blijven we telkens de verbinding maken. Een geweldige beleving die we graag delen met Venéco.”

Generaties blijven verwonderen, inspireren en verrassen

We vinden het belangrijk om te kunnen bijdragen aan het behoud van zo’n belangrijk en inspirerend erfgoed als het panorama van Mesdag. “Na diverse crises is het museum nog steeds in herstel en dan zijn partners die ons steunen juist heel waardevol”, besluit Minke. “De investering in hard- en software was noodzakelijk. Als je dan wordt gesteund door trouwe partners zoals Venéco, draagt dat bij aan onze toekomst: het voortbestaan van het panorama van Mesdag om ook de generaties na ons te kunnen inspireren, verwonderen en verrassen.”

Naast Museum Panorama Mesdag, ondersteunen we nog meer organisaties en verenigingen.

Lees meer over onze sponsorships