Moving you forward
0174 350 350Contact

ICT Trends

Dit zijn dé ICT-trends voor 2023

Het is traditie om met het inluiden van een nieuw jaar terug te blikken op afgelopen jaar. Een goed idee, maar wij kijken ook graag vooruit. Wat kunnen we verwachten aan technologische trends en ontwikkelingen en wat zijn de toepassingen hiervan voor het bedrijfsleven? Sommige van de onderstaande trends zijn misschien een ver-van-je-bedshow, terwijl je mogelijk met andere al concreet bezig bent. Ver of dichtbij, één ding is zeker: houd deze ontwikkelingen in de gaten, want voor je het weet, zijn ze in volle gang.

De wereld verandert snel

Dat vraagt om een partner die met je meedenkt
Trend 1

Er zijn kansen voor bedrijven in de metaverse

In een virtuele wereld zijn de mogelijkheden eindeloos. Iets wat Mark Zuckerberg, CEO van Meta, ook zag en hij ging aan de slag met de metaverse. Een metaverse creëert nieuwe manieren om met klanten en partners te communiceren door de digitale en fysieke werkelijkheid bij elkaar te brengen. Je kunt bijvoorbeeld evenementen organiseren, een winkel openen of een werkplek inrichten. En dit allemaal in een virtuele omgeving.

Om de metaverse te kunnen gebruiken, heb je de juiste technologische basis nodig. Denk aan een krachtig netwerk, goede servers en geschikte software. Er komen namelijk een aantal geavanceerde technologieën bij kijken, zoals:

  • Virtual en Augmented Reality
  • Artificial Intelligence (AI)
  • Machine learning
  • Blockchain
  • Internet of Things

Dit vraagt nogal wat van je ICT-omgeving. Daarnaast wil je natuurlijk de privacy en veiligheid van deelnemers en eventuele transacties borgen. Kortom, de metaverse biedt interessante kansen, maar vergeet niet om deze virtuele wereld te bouwen op een stevig ICT-fundament.

Trend 2

AI wordt nóg slimmer

AI is verweven met ons dagelijkse leven. Je hebt vast weleens gechat met een klantenservicebot, vragen gesteld aan Siri of een aanbeveling gehad van Netflix voor een serie gebaseerd op jouw kijkgedrag. Adaptive AI gaat nét weer een stapje verder. Traditionele AI past zich aan op basis van nieuwe data-input, waar adaptive AI leert van realtime gebeurtenissen en ervaringen en hiermee zijn eigen code verfijnt.

Een voorbeeld van adaptive AI in de zakelijke omgeving is de antivirussoftware van Microsoft. Deze software heeft zich al in de praktijk bewezen. Op een apparaat werd een dubieus bestand gedetecteerd en vervolgens geblokkeerd. Maar daarvóór verhoogde de antivirussoftware al de beveiligingsmaatregelen voor dit apparaat, omdat er verdachte signalen binnenkwamen. Hierdoor werd dit bestand er uitgefilterd, waarvan later bleek dat dit script werd gebruikt om persoonsgegevens te stelen. Het is moeilijk om zogenaamde zero-day-aanvallen te onderscheppen, maar door adaptive AI werden de securitymaatregelen al aangescherpt op basis van eerdere signalen.

Het verhogen van de beveiliging op basis van wat er realtime gebeurt, is slechts een van de vele toepassingen van adaptive AI. Je kunt deze technologie onder andere inzetten voor processen die afhankelijk zijn van weersomstandigheden, de koers van de Euro of het verkeer. Wil je zelf aan de slag met adaptive AI in jouw organisatie? Bekijk dan goed waarvoor je AI wilt inzetten, welke impact de beslissingen hebben die AI maakt, en blijf testen. Ook is hier een solide netwerkinfrastructuur voor nodig aangezien er sprake is van een continue stroom aan data die (veilig) moet worden verwerkt.

Trend 3

Zelfredzaamheid van medewerkers wordt belangrijk

Je kunt de nieuwste technologieën implementeren, maar pas als medewerkers ze gaan gebruiken voor hun dagelijkse taken, dan gaat technologie pas écht voor je werken. Uit onderzoek blijkt dat het vormen van een nieuwe gewoonte minimaal 18 tot maar liefst 254 dagen kan duren. Zeker het aanleren van een nieuwe werkroutine kost tijd, zoals:

  • Geen bijlagen meer delen via de mail, maar het delen van de link naar het document.
  • Niet meer inloggen met je naam en wachtwoord, maar via een authenticator-app.
  • Geen belletje meer plegen via de telefoon, maar via Microsoft Teams.
  • Bestanden opslaan in SharePoint in plaats van in een lokale map.

Om de zelfredzaamheid van medewerkers te verhogen, is adoptie en het verbeteren van de digitale vaardigheid cruciaal. Al tijdens de implementatie van nieuwe technologie en werkwijzen, maar vooral ook erna, wanneer medewerkers hiermee aan de slag gaan. Dit is namelijk het moment waarop ze tegen een gebrek aan kennis en vaardigheden aan zullen lopen. Wij bieden tools en trainingen die zijn afgestemd op de gebruikers, we optimaliseren de Microsoft 365-omgeving en onze adoptieconsultants zijn aanwezig na livegang. Zo helpen we onze klanten om de nieuwe manier van werken te borgen in de organisatie en medewerkers zelfredzaam te maken.

Trend 4

Security compliance begint bij een helder beleid

Niet alleen wij blijven in beweging als het gaat om cybersecurity, ook cybercriminelen proberen steeds weer nieuwe kwetsbaarheden te ontdekken. Daarom kun je er niet van uitgaan dat jouw ICT-omgeving 100% security compliant is. Regelmatige beveiligingsaudits, het implementeren van krachtige beveiligingsmaatregelen zoals antivirussoftware en firewalls, en het trainen van de security awareness van medewerkers helpen je in ieder geval om het risico op ransomware of een hack te verkleinen. Maar dit alles begint met een goed beleid.

We zijn zelf ISO 27001- en NEN 7510-gecertificeerd, waar een helder beleid aan ten grondslag ligt. Een essentiële vraag die we onze klanten vaak stellen, is: weten je medewerkers wat ze moeten doen in het geval van een cyberincident? Bij wie moeten ze zich melden? Ook is het belangrijk om te bepalen wanneer bedrijfsprocessen weer up and running moeten zijn als ze stilliggen, hoe het back-upproces eruitziet en of je hiermee daadwerkelijk schone data kunt terughalen. De antwoorden op deze vragen leggen we vervolgens vast in een Business Continuity Plan en Disaster Recovery Plan. Met een helder beleid als fundament voor jouw digitale beveiliging kun je direct voortvarend te werk bij een cyberincident, waardoor je de schade kunt beperken en weer snel in business bent.