Moving you forward
0174 350 350Contact

1 augustus 2023 | BLOG

De moderne werkplek: een update 

Hoe zet je de moderne werkplek optimaal in? Hoe maak je gebruik van de nieuwste mogelijkheden om het meeste uit je technologie te halen, zodat je medewerkers efficiënt en veilig kunnen werken? En wat zijn die nieuwste mogelijkheden eigenlijk? Benjamin van der Kruk, ICT Strategy Consultant bij Venéco, vertelt in deze blog over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van automatisering, security en het applicatielandschap en hoe je dit in de praktijk inzet om je medewerkers efficiënter te laten werken. Of ze dat nu op kantoor doen, thuis of allebei.

De wereld verandert snel

Dat vraagt om een partner die je verder brengt

Ondersteunende processen verder automatiseren

Door bedrijfsprocessen te automatiseren, besparen je medewerkers niet alleen tijd, ze krijgen ook meer lol in hun werkzaamheden. “Bij een grote plantenkweker hebben we samen met de klant en de ERP-leverancier de handmatige invoer van orders geautomatiseerd met Microsoft Power Automate”, vertelt Benjamin. “Daarmee bespaart de klant al snel een uur per medewerker per dag! En doordat de orders nu automatisch ná het inlezen in de app in het ERP-systeem terechtkomen, is een efficiënte verwerking van 100 orders per dag gegarandeerd. Dat is slechts één voorbeeld van het automatiseren van ondersteunende processen, maar de mogelijkheden zijn legio.”

“Een ander voorbeeld is een organisatie waar we het dagelijkse rapportageproces aan de directie vrijwel volledig hebben geautomatiseerd met Microsoft Forms en Microsoft Power Automate. Of een klant waarbij we het reparatieproces van boormachines konden optimaliseren met Power Apps. Kortom, je kunt altijd processen verbeteren, waardoor je mensen tijd overhouden om te doen waar zij écht goed in zijn.”

Nieuwe securityfeatures 

Het is niet eenvoudig om altijd op de hoogte te zijn van alle kwetsbaarheden in de software van je organisatie. Daarom volgt Venéco de laatste ontwikkelingen in IT-beveiliging en helpen we je om je organisatie te beschermen. Benjamin: “Je kunt daarbij denken aan Microsoft Defender for Endpoint en het Windows Security Center, waarmee we alle apparaten, zowel in Azure als on-premises, centraal beheren en beveiligen. Mogelijke kwetsbaarheden detecteren we automatisch, zodat we direct actie kunnen ondernemen.”

MFA

“Maar ook Microsoft Defender for Office 365 biedt goede securitymogelijkheden: zo worden bijlagen in e-mails automatisch gescand voor ze in de inbox belanden”, vervolgt Benjamin. “En bij een moderne werkplek is het ook mogelijk je laptop eenvoudig en veilig te ontgrendelen met je vingerafdruk of gezicht. Het is daarbij wél belangrijk om gebruik te maken van een langere pincode of multi-factor authenticatie (MFA). Dit soort beleidsregels voor security zijn echter niet in steen gebeiteld: in overleg bepalen we waar de meeste winst te behalen is en als er nieuwe interessante features beschikbaar zijn, passen we het beleid daarop aan in overleg met de klant.” 

Aandacht voor het applicatielandschap

Niet alle applicaties in een organisatie kunnen direct naar de cloud. Sommige moeten op lokale servers of binnen Azure draaien, maar we zorgen ervoor dat beide oplossingen elkaar niet in de weg zitten. We monitoren de ontwikkelingen bij applicaties die on-premises draaien voortdurend en weten dus wanneer ze naar de cloud kunnen verhuizen. 

Benjamin: “Maar ook wanneer je niet altijd in de cloud kunt werken, kunnen we met behulp van Azure VPN applicaties beschikbaar maken: dat is eenvoudiger en veiliger. Of we integreren nieuwe SaaS-applicaties met je Microsoft 365-omgeving, zodat je gebruik kunt maken van Single Sign-On en je niet voor iedere app een ander wachtwoord hoeft te onthouden. Uiteraard zorgen we er ook voor dat het applicatielandschap up-to-date blijft en dat wijzigingen minimale impact op je IT-omgeving hebben.” 

Die aandacht voor het applicatielandschap zie je bijvoorbeeld ook terug in de implementatie van de Microsoft Viva-app: “De Viva-app integreert met Microsoft Teams als een centrale hub voor communicatie, vergaderingen, bestanden en informatie. Daardoor ontstaat een centrale plek voor relevante informatie, zoals nieuws, pagina's, links en websites. Microsoft Teams fungeert dan als een landingszone waar je alles wat je nodig hebt op één centrale locatie kunt vinden. Zonder het apart op een intranetpagina te hoeven zoeken”, besluit Benjamin.

Haal jij al het maximale uit de moderne werkplek? 

De moderne werkplek blijft continu in ontwikkeling en dat biedt jouw organisatie kansen. Tenminste, als je aandacht houdt voor optimale automatisering, beveiliging en je applicatielandschap. Benut jij al alle kansen die de moderne werkplek en verdere automatisering jou biedt? Of laat je nog kansen liggen? We helpen je graag om dit te ontdekken. 

Ons team staat voor je klaar

Neem contact met ons op!