Moving you forward
0174 350 350Contact

27 maart 2024 | BLOG

Ontwikkelingen in hybride werken: waar staan we nu? 

Van telewerken in de jaren ’90, via kantoorruimtes zonder vaste werkplekken, naar het hybride werken anno nu. Een combi van thuis én op kantoor werken. Een concept wat verrassend goed blijkt te werken. Medewerkers waarderen de flexibiliteit en organisaties zien de productiviteit en tevredenheid van hun werknemers stijgen. 

De wereld verandert snel

dat vraagt om een partner die met je meedenkt

Piekdagen op kantoor

Waar staan we nu als het gaat om tijds- en plaats onafhankelijk werken?

Wat organisaties hebben gemerkt, is dat de sociale interactie en samenwerking op kantoor medewerkers goed doen. Dit blijkt ook uit onderzoek door onderzoeksbureau Ruigrok. De top 3 redenen voor kenniswerkers om naar kantoor te gaan, zijn:

  1. Persoonlijk overleg en het samenwerken met collega's (50%);
  2. Het sociale contact (48%);
  3. En de afbakening tussen werk en privé (28%). 

Het gevolg: piekdagen op kantoor en dan vooral op de maandag, dinsdag en donderdag. Dat zien we ook terug op de weg met lange files op dinsdag en donderdag. Toch zien bedrijven ook de voordelen van een aantal dagen per week vanuit huis werken: het is haalbaar, efficiënt en het draagt bij aan een betere work-lifebalance. Dit maakt dat hybride werken voor veel organisaties een blijvertje is. 

Goede thuiswerkplek

Vanuit huis werken biedt ineens andere perspectieven op het traditionele kantoor. Bedrijven zien mogelijkheden om te downsizen en minder fysieke ruimte betekent minder kosten. Bovendien besparen organisaties op reiskosten, gas, elektriciteit en catering. Vaste werkplekken zijn er niet meer en vergaderruimtes zijn aangepast om fysiek en online overleggen te combineren. Het kantoor is getransformeerd tot een sociale ontmoetingsplek. 

Om thuis productief te zijn, hebben medewerkers een goede thuiswerkplek nodig. Toch ervaren ze nog vaak problemen met een trage of instabiele internetverbinding en het krijgen van IT-support wanneer dat nodig is. Ook bereikbaarheid en digitale beveiliging zijn nog uitdagingen waar bedrijven grip op proberen te krijgen. De juiste oplossingen, zoals een moderne werkplek via Microsoft 365, een veilige en snelle VPN-verbinding en bellen via de cloud, nemen al een groot deel van deze uitdagingen weg en zorgen voor een goede thuiswerkplek.

Hybride werken anno nu

Natuurlijk is hybride werken niet alles. Werknemers die veel thuiswerken, kunnen in een sociaal isolement belanden, en als de juiste middelen niet aanwezig zijn, kunnen er problemen ontstaan in de communicatie en samenwerking. Als je daarnaast geen aandacht besteedt aan binding met het bedrijf, dan kan dit gevoel voor sommige mensen verloren gaan. Maar richt je het kantoor in voor samenwerken en ontmoeten en bied je medewerkers een moderne en veilige werkomgeving voor thuis? Dan werkt een hybride vorm in het voordeel van medewerker én organisatie. 

Wil je weten wat jouw organisatie nodig heeft om hybride werken optimaal in te richten? 

Doe de Venéco Business Scan