Moving you forward
0174 350 350Contact

24 april 2023 | BLOG

Sneller, stabieler en betrouwbaarder werken met glasvezel en 5G

Connectiviteit is belangrijker dan ooit nu de wereld in hoog tempo digitaliseert. Steeds meer bedrijven maken de overstap naar de cloud, hybride werken heeft een vlucht genomen, en het dataverbruik neemt jaarlijks sterk toe. Dit zorgt ervoor dat de behoefte aan snellere, stabielere en betrouwbaardere internetverbindingen toeneemt. Glasvezel en 5G zijn de netwerkverbindingen van de toekomst. 

KPN sluit samen met joint venture Glaspoort voor eind 2026, 80 procent van alle huishoudens en ondernemers aan op glasvezel van KPN. “We zien steeds meer bedrijven de overstap maken naar glasvezel”, zegt Rob Wolfs, directeur Fiber Business Market bij KPN. “En dat is heel begrijpelijk gezien de digitale transformatie die veel bedrijven doormaken. Glasvezel biedt je meer snelheid, een hogere kwaliteit van je internetverbinding en daarmee een hogere betrouwbaarheid van je connectiviteit.” 

Symmetrische snelheid

Een businesspartner zoals Venéco kan organisaties helpen bij de overstap naar glasvezel. “Zeker wanneer bedrijven nu beschikken over een werkende internetverbinding wordt de noodzaak om over te stappen niet altijd gevoeld”, zegt Rob. “Maar de voordelen die glasvezel nú al oplevert, zijn evident.” Een stabiele en snellere internetverbinding is voor vrijwel iedere organisatie van toegevoegde waarde. Zo kent glasvezel een symmetrische snelheid. “Dat betekent dat zowel de upload- als de downloadsnelheid gelijk is. Terwijl dit in de huidige digitale transitie steeds meer een vereiste gaat worden om bijvoorbeeld grote hoeveelheden data te kunnen verzenden, te ontvangen en naadloos te kunnen samenwerken via bijvoorbeeld Teams.”

Hogere snelheden

Een haperende pinautomaat of stilstaand beeld in een Teams-vergadering zijn voorbeelden van connectiviteit die onvoldoende betrouwbaar en stabiel is. “Glasvezel maakt hierin echt het verschil”, zegt Rob. Op dit moment biedt KPN de mogelijkheid om diensten tot 1Gbps af te nemen op glasvezel, en onlangs liet de provider tijdens een test al snelheden zien tot wel 20Gbps. “Glasvezel is het vaste netwerk van de toekomst en met de steeds hogere snelheden die mogelijk worden, is dit het netwerk dat ervoor zorgt dat organisaties klaar zijn voor nieuwe toepassingen.”

Mobiele connectiviteit

Maar ook mobiele connectiviteit ontwikkelt zich in hoog tempo. De nieuwste generatie mobiel internet, 5G, biedt niet alleen hogere snelheden, maar eveneens meer betrouwbaarheid en stabiliteit. Nieuwe diensten worden mogelijk, zoals het prioriteren van applicaties en netwerkverkeer over de mobiele verbinding, “maar ook coverage on demand of een mobile private network, waarbij, al dan niet tijdelijk, een lokaal eigen 5G-netwerk met gegarandeerde snelheden mogelijk wordt gemaakt, zegt Michel Fastenau, manager portfolio bij KPN.

Hoewel deze oplossingen wellicht nog in mindere mate door het mkb worden afgenomen, zijn de stabiliteit, hogere snelheden en lagere latency die 5G biedt, heel interessant voor het midden- en kleinbedrijf. “Sterker nog, eind van dit jaar komt er opnieuw een frequentieveiling waar de 3,5 gigahertz-frequentie wordt geveild. De beschikbaarheid van deze frequentieband zorgt voor nog meer capaciteit en hogere snelheden in de Nederlandse 5G-netwerken.”, zegt Michel. 

Profiteren 

Om productiviteit en bedrijfscontinuïteit nu en in de toekomst te borgen zijn glasvezel en 5G onmisbaar. “De digitalisering gaat zo hard, hoe eerder een organisatie overstapt, hoe sneller het profiteert van de toegevoegde waarde die deze connectiviteitsoplossingen bieden”, zegt Rob. Zeker in het mkb kan een businesspartner zoals Venéco een belangrijke rol vervullen voor eindklanten. “Zij kennen jouw behoeftes en de mogelijkheden van onze producten, dus zijn ze in staat om je te ontzorgen in de overstap van je huidige connectie naar bijvoorbeeld glasvezel, zonder dat daarbij jouw bedrijfscontinuïteit in het geding komt.”

Wil je weten hoe glasvezel en/of 5G kunnen bijdragen aan het verbeteren van de snelheid en productiviteit binnen jouw organisatie? 

Lees meer over connectiviteit