Moving you forward
0174 350 350Contact

30 mei 2023 | BLOG

IoT: wat is het en wat doet het voor jouw organisatie?

Het Internet of Things (IoT), je hebt er vast van gehoord. Zo’n 20 procent van de Nederlandse bedrijven maakt al gebruik van slimme apparaten of systemen, vooral in de informatie en communicatie- en energiesector. De term zelf, het internet der dingen, is nogal breed. Daarom gaan we in deze blog in wat IoT nu precies is en wat je ermee kunt in jouw organisatie. 

De wereld verandert snel

Dat vraagt om een partner die je verder brengt

Wat is IoT?

Een goede internetverbinding is de basis voor IoT, gelukkig kent Nederland een goede infrastructuur met snelle verbindingen. IoT kun je namelijk zien als een soort spinnenweb van sensoren en apparaten die via het internet met elkaar zijn verbonden. Hierdoor zijn ze in staat om gegevens te verzamelen en te delen en kun je bijvoorbeeld bepaalde processen automatiseren, monitoren en analyseren. Denk aan de luchtvochtigheid in een kas, beweging in een afgesloten kantoorpand of de temperatuur van een machine. 

Al deze data wordt doorgestuurd naar de cloud of een lokaal netwerk. Vervolgens worden die gegevens verwerkt en geanalyseerd door specifieke software en algoritmes. Zo ontstaat er informatie die van waarde is voor de gebruiker en de organisatie. Op basis hiervan kunnen geautomatiseerde beslissingen worden genomen of je kunt zelf actie ondernemen. Denk aan het aanpassen van de luchtvochtigheid in een kas, het verzenden van een melding wanneer er 's avonds in een kantoor beweging wordt gedetecteerd, of het geven van een seintje als een machine oververhit raakt. Al deze mogelijkheden maakt de inzet van IoT interessant voor verschillende sectoren, zoals de tuinbouw, logistiek en industrie. 

Hoe zet je IoT in voor jouw organisatie?

Er zijn tal van toepassingen van IoT voor bedrijven in verschillende sectoren. Dit zijn enkele concrete voorbeelden van hoe IoT wordt gebruikt:

 • Energie: IoT wordt vaak toegepast voor energiebesparing. Denk aan slimme meters, lampen of thermostaten om het energieverbruik te optimaliseren en duurzamer in te zetten. 
 • Productie: Gebruik sensoren om de prestaties van machines en productieprocessen te monitoren en te analyseren. Zo kun je problemen identificeren, de efficiëntie verhogen en downtime verminderen of zelfs voorkomen.
 • Transport en logistiek: Trackers volgen en monitoren de locatie van voertuigen en hun lading. Dit helpt je om je voertuigen beter te beheren (denk aan onderhoud) en routes te optimaliseren.
 • Retail: Zet sensoren in om te zien hoe klanten zich door de winkel bewegen en welke producten ze bekijken. Op basis hiervan kun je je winkelinrichting en marketinguitingen aanpassen.  
 • Beveiliging: gebruik slimme alarmsystemen, rookmelders, deursloten of bewakingscamera’s om je pand of het bedrijventerrein te beveiligen. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar IoT biedt kansen voor alle organisaties. Bijvoorbeeld door op basis van data de operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen of nieuwe businessmodellen te creëren. Kun je een toepassing van IoT voor jouw organisatie bedenken?  

Hoe ziet de toekomst eruit met al die slimme apparaten?

Niemand kan natuurlijk in een glazen bol kijken en zien wat de toekomst ons brengt. Maar wat we wel weten is dat IoT alleen maar slimmer wordt en meer mogelijkheden met zich meebrengt. We delen enkele verwachtingen met je: 

 • IoT-apparaten en sensoren worden steeds kleiner en goedkoper, waardoor ze gemakkelijker te integreren zijn in alledaagse voorwerpen en apparaten. Dit betekent dat het aantal sensoren en verbonden apparaten zal toenemen. 
 • IoT-apparaten kunnen steeds sneller en efficiënter communiceren en gegevens verwerken, waardoor realtime analyse en automatisering mogelijk wordt.
 • Security wordt steeds belangrijker om de data vanuit IoT-apparaten en sensoren te beschermen tegen cyberaanvallen.
 • Steeds meer sectoren gaan IoT inzetten, waardoor er meer gegevens worden verzameld en worden gedeeld in de hele toeleveringsketen.
 • IoT wordt geïntegreerd met andere technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en 5G. Hierdoor ontstaan nieuwe en krachtigere oplossingen. 
 • Er is aandacht voor uitdagingen op het gebied van privacy en ethiek. IoT biedt kansen, maar we moeten ook nadenken over het ethisch toepassen van deze technologie.  

Innoveren met IoT

Technologische ontwikkelingen staan nooit stil en gaan razendsnel. Door IoT worden op termijn steeds meer objecten met elkaar verbonden om ons werk gemakkelijker te maken. Zie jij toekomst in IoT voor jouw organisatie? Voor het ophalen van waardevolle informatie en hiermee je processen te optimaliseren? Samen met onze strategische businesspartner KPN onderzoeken we de mogelijkheden voor onze klanten om te innoveren met IoT.

Lees meer hierover in onze whitepaper over innoveren met data en connectiviteit.