Moving you forward
0174 350 350Contact

28 april 2023 | BLOG

Redundantie – wat is het en waarom is het belangrijk voor jouw organisatie?

Onze huidige manier van werken vereist een hoge beschikbaarheid van zowel het bedrijfsnetwerk als de internetconnectie. Immers, wanneer die connectiviteit wegvalt, kunnen je werknemers en klanten vaak niet zoveel meer doen. Een manier om te zorgen voor een hoge bereikbaarheid of beschikbaarheid van netwerk, is redundantie. De noodzaak daarvoor wordt vaak nog onderschat. 

Beschikbaarheid betekent letterlijk ‘te gebruiken’. Het is erop gericht alle punten waarop een verbinding kan wegvallen te elimineren. Connectiviteit is immers de ruggengraat van een organisatie. Wanneer om welke reden dan ook de bereikbaarheid van het bedrijfsnetwerk of de internetconnectie wordt onderbroken, kan dat grote gevolgen hebben. Bedrijfsprocessen lopen vast, klanten kunnen niet meer worden bediend, leveranciers weten niet wat er van hen verwacht wordt en digitale communicatie en samenwerking tussen medewerkers worden vrijwel onmogelijk. 

Wat kost redundantie?

Redundantie kan op verschillende niveaus en op verschillende manieren worden doorgevoerd. We hebben het in dit blog over redundantie netwerkverbindingen, maar redundantie kan zo eenvoudig zijn als een reservepen of een extra oplaadkabel meenemen. Het gaat erom dat wanneer iets wegvalt, je tóch door kunt werken. Natuurlijk zijn er grote verschillen in investering tussen het meebrengen van een extra pen of het afnemen van een dubbele netwerkinfrastructuur. Of redundantie in jouw connectiviteit noodzakelijk is, wordt bepaald door een risico-inschatting die voor iedere organisatie anders kan zijn. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat niet-beschikbaarheid kost. Hoeveel omzet loopt jouw organisatie dan mis? Hoeveel medewerkers kunnen hun werk niet doen? Hoe groot is het risico op schadeclaims en imagoschade? De uitkomsten van deze vragen kunnen worden afgezet tegen de kosten van een hoge beschikbaarheid en redundantie.

Fysiek gescheiden netwerken

Voor redundantie van de ICT-omgeving wordt nog wel eens gezorgd. Denk aan een omgeving op de eigen servers in combinatie met een cloudomgeving. Maar redundantie van connectiviteit wordt eenvoudig over het hoofd gezien, niet in de laatste plaats omdat het minder zichtbaar is dan de ICT-apparatuur die in een computerruimte staat. Toch ligt de fysieke infrastructuur als een cruciaal fundament onder de beschikbaarheid van de rest van je ICT-omgeving. Dat betekent dat redundantie start bij het afnemen van een fysiek gescheiden, dubbele verbinding naar het internet. Daarbij is het belangrijk dat de leveranciers van die netwerken kunnen aantonen dat de verbindingen daadwerkelijk op verschillende plaatsen in de grond liggen. Wanneer er dan bijvoorbeeld tijdens graafwerkzaamheden een verbindingskabel wordt geraakt en jouw connectiviteit op dat moment uitvalt, kun je eenvoudig overschakelen op je andere verbinding.

Advies op maat

Het loont om je af te vragen of de kosten van downtime opwegen tegen de kosten van redundante connectiviteit. Wil je bespreken of redundantie in jouw connectiviteit noodzakelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met Venéco. Wij werken samen met de belangrijkste netwerkleveranciers en kunnen je bijvoorbeeld adviseren over fysiek gescheiden verbindingen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.