Moving you forward
0174 350 350Contact

KLANTCASE | VMEIJ

IoT voor efficiënt onderhoud en beheer van warmtepompen

Vmeij is een jong en dynamisch bedrijf op het gebied van de duurzame installaties. Jong, omdat Vmeij Installaties pas sinds 2018 bestaat en dynamisch, omdat ze zich bezighouden met innovatieve duurzame oplossingen, zoals IR-panelen en warmtepompen. Daarbij zetten ze slimme technologie zoals IoT in. Wij vroegen Tamara de Graaf, projectmedewerker bij VMeij, hoe IoT hun organisatie verder helpt. 

Storingen efficiënter oplossen

“Voordat we IoT inzetten, kregen we een storing binnen en dan moesten we er direct een monteur op af sturen. Je begrijpt dat dat veel tijd kostte. Het gevolg was dat onze monteurs vaak volgepland waren, terwijl de storing meestal niet ernstig was: vaak ging het om iets simpels als het resetten van een warmtepomp”, vertelt Tamara. 

“Dat moest efficiënter kunnen. Daarom zijn we drie jaar geleden begonnen met het inzetten van IoT. We hebben in onze warmtepompen modems geplaatst voor het beheer en onderhoud op afstand. Die modems zijn middels simkaarten van Venéco verbonden met internet. Daardoor kunnen we bij een storing in de warmtepomp kijken wat er aan de hand is. Veel storingen zijn op afstand te verhelpen en dat geldt ook voor kleine aanpassingen. Zo hoeven onze monteurs niet meer voor iedere storing op pad.”

Niet alles is op afstand op te lossen

“Een warmtepomp resetten of kijken of de modem online staat, kan op afstand,” gaat Tamara verder. “We monitoren de pompen 24/7 en simpele klusjes kunnen eigenaren van de warmtepomp ook zelf uitvoeren. Als er een storing is, bel ik hen op en begeleid hen bij het oplossen van de storing. Soms vinden ze dat eng, maar zijn ze vervolgens ook trots als het is gelukt om zélf de storing op te lossen!” 

“Maar niet iedere storing is op afstand te verhelpen en dat geldt ook voor het vervangen of onderhouden van de hardware. Daarom voeren we in ieder geval één keer per jaar op locatie onderhoud uit en zorgen we voor updates van de software. Dat laatste kan wel op afstand, maar als de modem dan offline gaat, moeten we alsnog ingrijpen.”

De juiste partner

“Eerst namen we de simkaarten voor de modems af bij een ander bedrijf”, geeft Tamara aan. “Maar om één of andere reden werkten de simkaarten niet goed en ook de samenwerking met het bedrijf dat ze aan ons leverde, verliep niet vlekkeloos. Dat moest dus anders. Onze telefoons en andere hardware kwamen al van Venéco en we vroegen hen of ze ons ook met de simkaarten konden helpen. Dat kon en de eerste batch simkaarten werkte in één keer naar behoren. Dat was zo’n verademing!” 

“We hebben nu ongeveer 250 simkaarten op voorraad die nog niet geactiveerd zijn. Op het moment dat we ze inzetten, activeren we ze zelf in de portal bij Vodafone. Iedere woning met een warmtepomp heeft als status ‘actief test’, tot de modem erbij komt en we de simkaart automatisch activeren. Vanaf dat moment kunnen we continu de status van de warmtepomp in de gaten houden. Ook als de modem niet online is, kunnen we dat zien, want dan is de status rood. Dan is het een kwestie van uitzoeken waarom: is er echt een probleem of heeft Vodafone een storing?” 

IoT loont voor Vmeij

“Door het inzetten van de modems voor beheer en onderhoud op afstand kunnen we veel efficiënter werken en houden onze monteurs tijd over voor grotere storingen”, legt Tamara uit. “Onze bedrijfsprocessen zijn erdoor verbeterd en we besparen kosten. Maar misschien het allerbelangrijkste voordeel van deze toepassing van IoT is dat onze klanten er tevredener door zijn: een storing is vaak sneller verholpen en ze hoeven niet telkens thuis te zijn om een monteur te ontvangen.”

Nieuwsgierig welke mogelijkheden IoT jouw organisatie kan bieden en hoe Venéco jou daarbij kan helpen? 

Download nu onze whitepaper over IoT