Moving you forward
0174 350 350Contact

6 juni 2023 | BLOG

Internet of Things voor jouw organisatie 

Internet of Things (IoT) biedt je organisatie kansen om efficiënter, sneller en slimmer te werken. Maar je moet bij het inzetten van IoT-oplossingen ook rekening houden met de risico’s. Maar wat zijn die risico’s en hoe zorg je ervoor dat je ze onder controle houdt? Dat vertellen we je graag! 

De wereld verandert snel

dat vraagt om een partner die met je meedenkt

IoT in de praktijk 

Om de risico’s van IoT te begrijpen, is het belangrijk te weten hoe je IoT kunt inzetten. Daarom geven we je een aantal praktijkvoorbeelden van succesvolle IoT-oplossingen. 

Royal FloraHolland 

Naar de bloemenveiling Royal FloraHolland rijden vrachtwagens af en aan. Langs de belangrijkste aanrijroutes staan ‘slimme stoplichten’ die groen licht geven aan vrachtverkeer. Dit zorgt niet alleen voor een betere verkeersdoorstroming, maar is ook goed voor het milieu. Doordat vrachtwagens minder afremmen en optrekken besparen ze diesel en vermindert de CO2-uitstoot. De slimme verkeerslichten zijn overigens niet met kabels verbonden, maar mobiel. Geen extra graafwerk voor kabels dus! 

Maasvlakte Oil Terminal 

Net als bij de bloemenveiling is graven en kabels leggen geen optie bij de Maasvlakte Oil Terminal, één van ’s werelds grootste opslagplaatsen voor ruwe olie. Voor Verwater, dat zorgt voor het onderhoud van de reusachtige opslagtanks, is dat lastig. Maar dankzij een 5G-testopstelling hebben de monteurs nu bij de tanks en installaties toegang tot alle 3D-tekeningen en inspectiebeelden. Zo beschikken ze op locatie over alle informatie om de juiste onderhoudsbeslissingen te nemen. 

Scholengroep CVO  

In Rotterdam heeft scholengroep CVO bijna 700 schoollokalen uitgerust met ‘snuffelkastjes’. Deze kastjes monitoren de luchtvochtigheid, temperatuur en het CO2-gehalte. Daardoor is gericht ventileren mogelijk en genieten de leerlingen en leraren van een gezond binnenklimaat. De sensoren in de kastjes zijn verbonden met het LoRA-netwerk van KPN en houden het op één set batterijen maar liefst tien jaar vol. 

De risico’s van IoT 

Hoewel IoT-oplossingen volop in ontwikkeling zijn en mooie kansen bieden, is het verstandig om je ook bewust te zijn van de risico’s. Enkele voorbeelden van risico’s om bij stil te staan zijn: 

  • Beveiligingsrisico’s  

Als je IoT-apparaten onvoldoende beveiligt, zijn ze kwetsbaar voor cyberaanvallen. Hackers kunnen toegang krijgen of de controle over het apparaat overnemen.  

  • Privacyrisico’s 

Daarmee ontstaan ook risico’s voor de privacy. IoT-apparaten verzamelen namelijk vaak persoonlijke gegevens van gebruikers, zoals locatiegegevens, gezondheidsgegevens en andere informatie. Onvoldoende beveiliging zorgt ervoor dat deze gegevens verzameld kunnen worden, zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Je wilt niet dat je data verloren gaat of bij externe partijen terechtkomt. 

  • Compatibiliteitsproblemen 

Wil je IoT-apparaten laten samenwerken met IoT-apparaten, dan moet je nadenken over de compatibiliteit. Verschillende protocollen en standaarden leiden vaak tot onnodige complicaties of vertraging bij het uitvoeren van bepaalde taken. 

  • Connectiviteitsrisico’s 

Mensen worden afhankelijk van IoT-apparaten. Wanneer de internetverbinding uitvalt, kan dat tot problemen leiden. Bij een slimme deurbel of slimme verlichting is een gebrek aan internet onhandig, bij het wegvallen van het internet bij een slim stoplicht ontstaan er verkeersopstoppingen. Maar met IoT-oplossingen in bijvoorbeeld de zorg, kan dit tot levensbedreigende situaties leiden.  

Voorkom problemen in jouw IoT-oplossing 

Gelukkig zijn de risico’s van IoT-oplossingen redelijk eenvoudig te voorkomen. Door je vooraf goed te laten adviseren door een expert en te zorgen voor:  

Betrouwbare connectiviteit  

Een betrouwbare connectiviteit is essentieel bij het inzetten van IoT-oplossingen. Venéco zorgt graag voor de juiste verbindingen om jouw IoT-apparaten altijd online te hebben en met elkaar te laten communiceren. Wanneer een locatie geen internetverbinding heeft, zorgen we voor de juiste simkaarten. Deze zijn meer dan geschikt voor specifieke IoT-toepassingen. Zo weet je zeker dat jouw IoT-apparaten veilig en betrouwbaar verbonden zijn met het netwerk. 

En ook...

Netwerk veilig inrichten 

Een ander cruciaal punt is het veilig inrichten van je netwerk. Zo kun je de veiligheid van je IoT-oplossingen waarborgen. Door netwerksegmentatie, bijvoorbeeld, plaats je jouw IoT-apparaten in een apart netwerk. Dit staat los van je andere IT-systemen en het telefoonverkeer. Daarmee voorkom je dat cybercriminelen toegang krijgen tot je kantoorautomatisering, servers en privacy-gevoelige bedrijfsdata als je IoT-apparaat onverhoopt gehackt wordt. Onze specialisten adviseren en ondersteunen jouw organisatie graag bij het veilig inrichten van je netwerk.  

De juiste partners 

Betrouwbare connectiviteit en een veilig netwerk krijg je niet zomaar. Daar heb je de juiste partners voor nodig. Venéco werkt dan ook nauw samen met partners zoals KPN om IoT-oplossingen nog veiliger en betrouwbaarder te maken.  

IoT: óók voor jouw organisatie 

Het Internet of Things biedt je talloze mogelijkheden om efficiënter, sneller en slimmer te werken. Zolang je maar oog houdt voor de risico’s die je loopt en hiervoor de juiste maatregelen treft, staat niets je in de weg om deze nieuwe technologie succesvol in te zetten. 

Ben je benieuwd naar hoe onze samenwerking met KPN ervoor zorgt dat IoT-oplossingen altijd beschikken over een veilige en betrouwbare infrastructuur?

 

Lees dan onze whitepaper 'De kracht van verbinding: 5G, IoT en andere technologieën'. 

Download hier