Moving you forward
0174 350 350Contact

Klantcase

Deze kansen ziet Levoplant met AI 
en zo willen ze die samen met Venéco pakken

Levoplant is één van de grootste orchideeënkwekers van Nederland en Europees marktleider in de teelt van Cordyline australis. Ze leveren een compleet assortiment van hoge kwaliteit jaarrond in grote volumes aan exporteurs, groothandelaars, tuincentra en bloemisten. Emile Aleman, functioneel beheerder bij Levoplant, vertelt welke kansen Levoplant ziet om met AI productiever, sneller en slimmer te werken: “De sierteeltsector verandert snel, dus meegaan met nieuwe ontwikkelingen is een must. Samen met Venéco bereiden wij nu AI-oplossingen voor die ons werk straks veel makkelijker gaan maken.”

Lees meer...
AI in de kas

Beperkte AI om elk plantje te volgen

Emile: “In de kassen passen we al een beperkte vorm van AI toe om onze orchideeën te volgen. Een fotosynthesesensor houdt bijvoorbeeld de behoeften van elk plantje bij. En na elke groeifase gaan de planten langs de camera om de groei en kwaliteit te beoordelen. Daarin lopen we nu nog voorop in de branche, maar onze concurrenten werken ook hard aan AI-oplossingen. Met een totale oppervlakte van 14 hectare, verdeeld over vier locaties, levert dit soms complexe vraagstukken op. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de wifi zo min mogelijk hinder ondervindt van de staalconstructies en robots niet stil komen te staan? Gelukkig heeft Venéco apparatuur om precies te meten of de wifi overal sterk genoeg is, en de kennis om stabiele wifi door de hele kas aan te leggen. Daardoor hebben we nu bijna geen ongeplande stilstand meer.”

AI op kantoor

Voorbereidingen voor AI op kantoor

Voor op kantoor werkt Levoplant aan meer innovatieve AI-oplossingen. Emile: “Wij leveren talloze orchideeënrassen, daardoor moeten er steeds meer rassen, lengtes en kleuren aan ons ERP-systeem worden toegevoegd. Dat is een tijdrovende taak. Maar met Copilot als aanvulling op GitHub gaat het coderen straks een stuk sneller, omdat AI veel efficiënter fouten opspoort dan een mens.”

De medewerker en AI

"Elke medewerker dezelfde kansen om zich te ontwikkelen"

Bij Levoplant willen we iedere medewerker dezelfde kansen bieden om zich te ontwikkelen, maar soms wordt dat bemoeilijkt door een taalbarrière. Wij starten volgend jaar met het gebruik van Microsoft Copilot in combinatie met Azure AI. Daarmee willen we alle kennis en informatie voor iedereen beschikbaar maken. We hebben al handleidingen gekoppeld per pagina. Met Copilot willen we die documentatie direct naar een ander taalniveau of een andere taal vertalen. ChatGPT kan dan de hele zinsopbouw afstemmen op de manier van praten.”


“Ook testen we een chatbot om collega's te helpen met antwoorden op vragen of om zelf problemen op te lossen. Nu kopiëren en plakken we oplossingen en instructies uit onze kennisbank in een mailtje. Straks geeft de chatbot een goed én begrijpelijk antwoord op je vraag, op jouw taalniveau of in je eigen taal. Hiermee willen we Levoplant aantrekkelijker maken als werkgever.”

SAMENWERKING MET VENÉCO

“Niet alleen hardware en software, maar ook het beleid eromheen”

“Onze Venéco-consultant Fred Korevaar zegt altijd dat Venéco onze pizzabodem is”, lacht Emile. “Venéco levert de basis van onze ICT-omgeving, en andere leveranciers de toppings: de toepassingen. Ook de tweedelijns helpdesk wordt verzorgd door Venéco. En ze leveren onze site security. Niet alleen hardware en software, maar ze denken ook mee over het ICT-beleid. Soms roepen ze ons terug of geven ze aan dat we iets beter op een andere manier kunnen doen. Wij hebben bewust gekozen voor een ICT-partner in plaats van een ICT-afdeling met 20 man. Zo houden we onze ICT beheersbaar.”

VAN FEEDBACK NAAR STRUCTURELE OPLOSSINGEN

“Venéco doet echt wat met onze feedback.”

Emile waardeert de enorme zelfreflectie van Venéco: “Ze pakken al onze problemen of verbeterpunten uitstekend op. Zo hebben we sinds kort een servicemanager als schakel tussen de afdelingen bij Venéco, dat was één van onze wensen. Venéco doet echt wat met onze feedback. Ook als er iets misgaat komen ze met oplossingen, niet alleen voor die specifieke situatie maar structureel. Zonder valse beloften, ze antwoorden liever met ‘nee’ dan met een ‘ja’ waar ze later op terug moeten komen. Dat geeft ons vertrouwen.”

AI, voor elke organisatie anders. Geïnspireerd door het verhaal van Levoplant? De mogelijkheden en toepassingsgebieden van AI verschillen van bedrijf tot bedrijf, maar veel voordelen zijn universeel. 

Weten hoe AI jouw organisatie verder kan helpen? 

Wij denken graag met je mee