Moving you forward
0174 350 350Contact

6 maart 2024 | Blog

De vijf meest voorkomende cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag, dus ook jouw organisatie komt ongetwijfeld een keer aan de beurt. Daarbij gaan internetcriminelen steeds geraffineerder te werk. In deze blog nemen we je mee in de vijf meest gebruikte technieken waarmee internetcriminelen proberen gevoelige informatie te stelen, je server te laten crashen of de gegevens op je computer te versleutelen.

Ontdek ze hier

Als team staan we naast je

En helpen we je vooruit

1. Phishing

95% van de cyberaanvallen wordt veroorzaakt door een menselijke handeling. Cybercriminelen maken hiervan dankbaar gebruik met behulp van phishing. Deze techniek spoort internetgebruikers aan om op een link te klikken die bijvoorbeeld in een e-mailbericht staat dat zogenaamd afkomstig is van je bank. Een andere veelgebruikte phishingtechniek is een link in een social media post die automatisch wordt gedeeld via de accounts van de mensen die erop klikken.

2. Wachtwoordaanvallen

Veel mensen gebruiken dezelfde wachtwoordvarianten voor meerdere accounts. Dat maakt wachtwoordaanvallen tot een lucratieve vorm van cybercrime. Bij een wachtwoordaanval proberen internetcriminelen je inloggegevens te achterhalen. Bijvoorbeeld door achter elkaar combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden in te voeren of juist gehackte inloggegevens uit te proberen bij zoveel mogelijk programma’s.

3. Malware

Onder malware verstaan we kwaadaardige software die je computer of zelfs je volledige netwerkomgeving infecteert, bijvoorbeeld met een programma dat gevoelige informatie achterhaalt en doorsluist. Of ransomware die de gegevens op je computer versleutelt, waarna internetcriminelen losgeld eisen in ruil voor het opheffen van de versleuteling.

4. Spoofing

Bij spoofing doen internetcriminelen zich voor als iemand anders om mensen te misleiden. Denk maar aan een ongebruikelijk verzoek van je leidinggevende met de vraag om een bedrag over te boeken naar een bepaalde rekening. Misschien twijfel je even, maar het verzoek kwam toch echt van zijn e-mailadres of telefoonnummer. Maar ook audio- en video-opnamen die met behulp van deepfake zijn bewerkt, zijn vormen van spoofing. Hiervan zijn onder andere politici vaak de dupe.

5. DDoS-aanval

DDoS is een afkorting voor Distributed Denial-of-Service. Bij dit type cyberaanval genereren internetcriminelen een enorme hoeveelheid internetverkeer op een server met behulp van talloze computers of bots. Hierdoor kan de server niet normaal functioneren of crasht hij in het ergste geval. Het doel van een DDoS-aanval is om een bedrijf of instantie te ontwrichten. Vaak wordt er losgeld geëist om de aanval te beëindigen.

Zorg voor veiligheid!

Mogelijkheden voor cyberaanvallen groeien

Dankzij de snelle technologische ontwikkelingen, onder meer op het gebied van AI, groeien de mogelijkheden voor cybercriminelen om hun technieken verder te verfijnen. Maar óók om internetcriminaliteit te voorkomen, herkennen en er snel van te herstellen door goede IT-security. 

Bij Venéco denken we graag mee over hoe je je bedrijf het best kunt beschermen tegen cybercrime door je IT-security te verbeteren.

Hoe staat het met jouw IT-security?

Wij gaan graag met je in gesprek