Moving you forward
0174 350 350Contact

24 Oktober 2023 | BLOG

AI, de stand van zaken anno 2023

Het vakgebied AI is niet nieuw maar heeft – zeker de laatste jaren – een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van programma’s met één specifieke taak naar zelflerende toepassingen met mensachtige intelligentie. Waar staat AI nu? Welke bekende AI-toepassingen zijn er zoal? En wat zijn de voordelen? Je leest het in deze blog.

Als team staan we naast je

en werken we mee aan jullie succes

De term Artificial Intelligence (AI) werd in de jaren vijftig bedacht door computerwetenschapper John McCarthy en laat zich het beste omschrijven als: de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat een vorm van intelligentie vertoont. Dit vakgebied, dat ooit begon met een computer die wiskundige stellingen kon oplossen, heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Elke dag zien talloze nieuwe AI-toepassingen het levenslicht.

Zwakke en sterke AI

Tot enkele jaren geleden bestonden er alleen AI-programma’s voor specifieke taken, bijvoorbeeld schaakcomputers, virtuele assistenten zoals Siri of stemgestuurde domoticaprogramma’s voor je verlichting of thermostaat thuis of op kantoor. Ook aanbevelingsalgoritmen van streamingdiensten en social media maken gebruik van AI. Dit type toepassingen noemen we ‘zwakke AI’.

De laatste jaren verschijnen er steeds meer AI-systemen met mensachtige intelligentie die intellectuele taken kunnen uitvoeren en vaak ook zelflerend zijn. Dit heet ‘sterke AI’. Hiervan zijn de laatste jaren talloze voorbeelden te vinden, zoals Watsonx van IBM, Microsoft Copilot, ChatGPT en Midjourney.

Bekende AI-toepassingen 

De voordelen van AI

AI helpt bedrijven om taken te automatiseren, besluitvorming te verbeteren en nieuwe innovaties mogelijk te maken. Het maakt de taken van je medewerkers makkelijker, waardoor er ruimte ontstaat om zichzelf én de organisatie verder te ontwikkelen. In onze volgende blog gaan we dieper in de voordelen van AI voor jouw organisatie.

Wil je AI inzetten om je organisatie en je medewerkers met plezier te laten groeien in hun prestaties en succes? 

Bij Venéco denken we graag met je mee Contact