Chat with us, powered by LiveChat

Safer Internet Day

Safer Internet Day

In en rond Venéco

In en rond Venéco

Safer Internet Day

Dinsdag 11 februari is de jaarlijkse Safer Internet Day. Een dag waarop in meer dan 100 landen door Europese Commissie, overheden en organisaties aandacht wordt gevraagd voor online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Venéco maakt zich graag sterk voor veilig, verantwoord en positief gebruik van alle kansen die digitale technologieën ons bieden. Wij zijn de eerste generatie die onze kinderen hierin moeten opvoeden. Veilige techniek is goed, maar ermee leren omgaan is nóg beter. Lees daarom onze 12 tips!

Bij online veiligheid gaat het om het hele scala van websites tot games, van WhatsApp, Facebook en Snapchat, tot YouTube, Instagram, TikTok, Pinterest en meer.

 

 1. Geniet van de voordelen die internet heeft, maar onderschat de gevaren voor uw kinderen niet. Zoals: het onvoorbereid tegenkomen van schokkende informatie of beelden, cyberpesten, sexting (delen van sexueel getinte berichten en beelden), oneigenlijk gebruik van persoonlijke gegevens, onwenselijk contact met vreemden, catfishing (iemand doet zich voor als iemand anders) of verborgen aankopen.
 2. Maak gebruik van technische beveiligingsmogelijkheden zoals ‘parent control’ of Safesearch van Google, het afschermen van sociale netwerken en de mogelijkheid dat u als ouder ook toegang hebt.
 3. Doe samen leuke dingen op internet, zodat u voeling houdt met het internetgedrag van uw kind: welke websites worden bezocht, welke apps staan er op de telefoon? Kies voor de positieve insteek: ‘Tijdens het online shoppen nog leuke dingen gezien?’
 4. Er zijn veel leuke dingen búiten internet. Maak daarom afspraken over de hoeveelheid schermtijd per dag (kijk hier voor een richtlijn. Spreek vaste momenten af en biedt aantrekkelijke alternatieven!
 5. Overleg wat uw kinderen wel of niet zelfstandig mogen, zoals het registreren bij sociale platforms en websites, online aankopen doen, muziek, video of spellen downloaden, chatrooms bezoeken…
 6. Wees voorzichtig met de zogeheten connected toys: speelgoedpoppen, robots en auto’s die verbonden zijn met internet. Deze blijken gevoelig voor hacks, DDoS-aanvallen en meer.
 7. Leer uw kinderen het onderscheid tussen de echte wereld en de digitale wereld. In die laatste is alles maakbaar, met glitter en glamour. Leer ze zien dat mensen online anders zijn, anders reageren en andere eisen stellen aan bijvoorbeeld het uiterlijk.
 8. Uw kinderen zijn geboren met de nieuwe technologie en hebben trends en nieuwe ontwikkelingen veel sneller door. Laten ze u meenemen in al dat nieuwe. Komt u iets tegen waarmee u het niet eens bent? Dan is tip 3 de basis om hierover in gesprek te gaan.
 9. Maak privacy bespreekbaar. Bespreek het gevaar van het delen van wachtwoorden, persoonlijke informatie, adressen en telefoonnummers. Ook als ze iets kunnen winnen. Bekijk samen bijvoorbeeld wat je allemaal kunt vinden als je een naam van een klasgenoot intypt en bespreek of dat wenselijk is. Laat zo zien hoe op internet alles openbaar is en na jaren nog terugvindbaar. Maak duidelijk dat privacy niet alleen geldt voor henzelf maar ook voor vrienden, familie en kennissen.
 10. Overleg samen over het kiezen van de juiste wachtwoorden en gebruikersnamen (nicknames). Leg uw kinderen uit dat ze beter niet hun volledige voor- en achternaam kunnen gebruiken, of gegevens die op hen persoonlijk zijn terug te voeren, zoals een geboortejaar.
 11. Leer uw kinderen kritisch kijken naar online informatie. Dat lang niet alles waar is en dat ze altijd naar meerdere websites/bronnen moeten kijken en goed moeten kijken wie de afzender van de informatie is.
 12. En ten slotte: geef het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld bij iets dat ‘sharenting’ wordt genoemd: het als ‘parent’ (ouder) sharen (delen) van informatie over je kind. Wees u bewust van het feit dat anderen anders kunnen kijken naar uw babyfoto, uw kleuter in luier, uw dochter in bikini – en dat die foto’s ook na jaren nog steeds kunnen opduiken.
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!